Hrčava [ Město nebo obec ]

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1920. Byla dlouho součástí obce Javořinka (polsky Jaworzynka), která od roku 1920 leží v Polsku. Hrčava má cca 200 obyvatel, z nichž asi 60% je nezaměstnaných. To nejspíše proto, že je Hrčava lidově řečeno z ruky. Od zbytku světa byla izolována až do výstavby silnice, spojující ji s hraničním přechodem Mosty u Jablunkova. Nyní v obci probíhají jednání o vystavení asfaltové silnice do obce Bukovec, která by velmi napomohla dojíždění za prací (do Třineckých železáren apod.). Proti této silnici však protestuje několik chatařů, kterým by cesta vedla přes pozemky. Přes velmi nízké dotace od státu a velký počet turistů je okolní příroda velmi čistá a udržovaná. Největší nápor zažívá tamější životní prostředí 5. července, kdy se koná tradiční pouť. Stovky turistů odhazují nedopalky a odpadky, jako zázrakem je však všechno do týdne uklizeno.

Lidé na Hrčavě se snaží žít tradičním životem, je velmi pravděpodobné, že pokud se vydáte časně ráno na výlet do této vesnice, potkáte pasáka krav nebo staré lidi vyhánějící ovce na pastvu. Mladší generace pracuje převážně v jiných obcích nebo je nezaměstnaná. V obci jsou 4 hospody, 2 obchody a historický zajímavý kostel, v němž každou Neděli probíhají bohoslužby (tak, jak je znáte ze starých filmů).

2 km od obce na severovýchod je trojmezí Polska, Česka a Slovenska. Mnoho chatařů si zde před revolucí zakoupilo pozemky. Hrčava je spojena lesní pěšinou se slovenskou obcí Čierné pri Čadci.

V obci není žádné zdravotní zařízení, v případě potřeby jsou obyvatelé nuceni vyhledat lékařské ošetření až v obci Jablunkov. Stát nejeví žádný zájem o finanční podporu této vesnice, historické památky tím však udržuje její kouzlo, Hrčava nikdy neztratí svou původní horskou tvář.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.obechrcava.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 01.10.2021 v 19:49 hodin