Rosice [ Město nebo obec ]

Rosice leží asi 20 km od Brna, se kterým jsou spojeny železniční drahou a dálnicí. Samotné území města se rozkládá na zvlněném terénu v nadmořské výšce kolem 330 m. Na jihu protéká říčka Bobrava.

Rosice se řadí svou dávnověkou historií k nejstarším osídleným místům Moravy. Slávu a rozkvět městu přineslo bohatství černého uhlí. Největšími majiteli uhelných dolů byla rodina Rahnů, jejichž palác se v Rosicích dosud nachází a patří mezi významné historické památky, stejně jako např. pranýř hanby, ke kterému byli v minulosti přivazováni zločinci, socha bohyně Živeny s nádhernou kašnou uprostřed náměstí, radnice, včelařský skanzen, několik a další.

Mezi další významné památky se řadí také kopec s kaplí Nejsvětější Trojice z konce 17. století, u které se konají každoroční tradiční pouťové slavnosti, kostel sv. Martina ze 13. století nebo renesanční zámek z poloviny 16. století. I okolí města je půvabné a přímo vybízí k vycházkám, například do Mariánského údolí, Obory či vzdálenějšího Podkomorovského lesa, kraje Mrštíkovy "Pohádky máje".

V městě jsou také dva velké sportovní areály- zimní stadion a sokolovna s tělocvičnou, posilovnou, tenisovými kurty a hřištěm.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www1.rosice.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 04.11.2021 v 21:46 hodin