Ctětín [ Město nebo obec ]

Ctětín, dřívější název také Stětín. V roce 1667 se udává, že k nasavrckému kostelu mimo jiné patří i Ctětín s 21 osobami, Vranov se 17 osobami a Bratroňov se 30 osobami. V okolí Nasavrk se objevovali emisaři z Pruska, kteří vozili evangelické knihy a nabádali obyvatele k odchodu do ciziny. K víře pod oboji se tak přihlásili i někteří obyvatelé ze Ctětína, Vranova a Bratroňova.
Byl to kraj kameníků a zemědělců. Najdete zde několik kamenolomů, dnes po většině opuštěných a zatopených vodou. Historických památek se mnoho nedochovalo.

Před r. 1848 patřila ves Ctětín k Nasavrckému panství. Vlastní samosprávu má až od roku 1927. Dnes pod Obecní úřad spadají přilehlé osady Bratroňov, Ctětín, Ctětínek, Kvítek, Strkov a Vranov. Dříve k obci patřil i Krupín. Ctětín leží východně od Nasavrk, které jsou jeho nejbližším spádovým centrem. Podle hustoty osídlení patří do skupiny obcí s 200 - 499 obyvateli. Pásmo jižně od silnice Nová Ves - Ctětín - Včelákov se nalézá na území CHKO Železné hory. Zde v krásné kopcovité krajině se osady rozprostírají.

V obci byl vybudován páteřní rozvod vody. Potrubí je napojeno v Nové Vsi.
Všední život v obci se snaží povznést dobrovolní hasiči a zejména pak oddíl kopané Tatran Ctětín. Je pořadatelem téměř všech akcí v obci, jak v kulturním domě tak i na svém hřišti. Příznivě lze hodnotit starost oddílu o mladou generaci, vždyť Tatran má zastoupení v soutěži žáků, dorostu i mužů.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Obecní úřad Ctětín
Miloš Tomek
Ctětín 55
537 25 Nasavrky
Česko (CZ)

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.ctetin.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: správce systému (Mikroregion Podhůří Železných hor) org. 127, 06.08.2022 v 15:11 hodin