Historie Bojkovic (stručná) [ Historie (archivní dokument) ]

Bojkovice se nachází ve východní části okresu Uherské Hradiště, patří k nim i městské části Krhov, Bzová a Přečkovice. Počet obyvatel (spolu s městskými částmi) je 4 760. Jeho historie je těsně spjata s osudy hradu, který si na soutoku říčky Koménky s Olšavou postavili roku 1480 bratři Landštejnové. Jmenování Bojkovic městem se uskutečnilo roku 1449, i když jako vesnice jsou vzpomínány již roku 1412.V roce 1965 byly Bojkovice jmenovány městem.

Na panství světlovském, čítajícím asi 25 obcí, se za ta staletí vystřídalo několik rodů, ať už to byli páni z Biberštejna, Burian z Vlčnova a jeho dcera Kateřina, Tetauři z Tetova, Jan Jetřich z Kunovic, Zdeněk Žampach z Potštýna, Hanuš Petřvaldský, rod Serenyiů (panství držel 136 let), Quiard ze St. Julien, Žofie Haugwitzová, Larisch-Mönnichovi (iniciovali v polovině minulého století přestavbu hradu na zámek ve stylu anglické tudorovské gotiky). Dalším majitelem byl August Bellegarde, hrabě Jiří Lubomierski, manželé Zbořilovi nebo rodina Rolných.

Dnes je v zámku Nový Světlov přístupno Muzeum Bojkovska se zajímavou expozicí dějin tohoto kraje. Další dominantou města Bojkovic je kostel sv. Vavřince, postavený za Gabriela Serenyiho roku 1656 ve stylu pozdní renesance. Na území města se nachází klášter řádu sester Dominikánek.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Petra Stojaspalová (MÚ Bojkovice) org. 56, 13.06.2005 v 16:44 hodin