Znojemská vinařská stezka [ Cyklotrasa ]

Znojemská stezka - nejdelší vinařská trasa
Na své si přijdou jak vyznavači rovných cest, tak i milovníci náročnějších cyklistických terénů

Vinařské stezky spojují na Znojemsku pětapadesát vinařských obcí. V této rozlehlé oblasti si na své přijde skutečně každý. Vyznavači rovných přímých silnic a cest mezi poli ocení severní část stezky a na jihu oblast kolem řeky Dyje. Milovníci náročnějších terénů pak nejlépe vychutnají národní park Podyjí a lesní partie severně od Znojma.
Znojemská oblast je svou rozlohou největěí na Moravě. Mezi obce s nejvýznamnějšími vinařskými lokalitami a uličkami patří jižně od Znojma Nový Šaldorf-Sedlešovice, Hnanice, Šatov, Chvalovice a Vrbovec. Za pozornost jistě stojí také Jaroslavice s devadesáti sklepy.
Znojemsko je hlavně oblastí bílých aromatických vín. Jeho svahy jsou občas omývány vpády studeného vzduchu z Vysočiny, takže tu hrozna zrajé pomaleji, zato do vysoké jakosti a aromatičnosti.
Díky své rozloze nabízí znojemsk oblast velmi rozmanité terény a typy krajiny. Vyrazíte-li na stezku z Moravského Krumlova, čeká vás asi padesát kilometrů převážně rovinatých,
odlehlých silnice mezi poli, s občasným kratším výjezdem a sjezdem.

Znojemská vinařská stezka začíná poblíž středu Moravského Krumlova u zámku, ve kterém je umístěna světoznámá Slovanská epopej Alfonse Muchy.
Krumlov opustíte pěšinou kolem Týnského rybníka. Před sjezdem do Vedrovic vás napravo překvapí nádherný výhled na Palavu, která vás tu a tam bude provázet dalších padesát kilometrů.
Po krátké zajížďce na Mikulovsko rojedeme další tři obce a přijíždíme k hlavní silnici. Při jejím bezpečném přejezdu také opouštíme rovinatá pole a začneme stoupat do pestré krajiny mezi Miroslaví a Znojmem. Při vleklém stoupání do Miroslavi se můžete poprvé za celou dobu osvěžit pohledem na vinice na Markově kopci nad městem. Po prohlídce Miroslavi projedete mezi vinohrady a jste opět na silnici, až do Hostěradic s poněkud zvýšeným provozem.
Z Hostěradic stoupáte do Višňové. O turisty se tu vzorně starají, na návsi najdete toalety a sprchy. Z Višňové pojedete poprvé lesem. Lesní cesty jsou tu příjemně sjízdné, na několika místech budete překonávat mělký brod potokem. K lesní pohodě jistě přispěje fakt, že jedete téměř pořád z kopce. Před příjezdem do Horních Dunajovic se můžete osvěžit koupelí v Dunajovické nádrži. Těsně před obcí pak v přítmí poutní aleje navštivte lesní kazatelnu s osvěžující studánkou.
Po běžné asfaltové silnici s možnoá lehce zvýšeným provozem dojedete přes Vítonice, Prisiměřice a Těšetice až ke hrázi Těšetické nádrže. Po případné koupeli vás čeká druhá lesní přémie na Kuchařovice. Les je protkán sítí nejrůznějších cest. Hlídejte si proto značení, zabloudit tu je snadné a nepříjemné.
Při výjezdu z lesa se blížíte ke Kuchařovicím, odkud máte poprvé možnost vidět Znojmo. Po průjezdu do Suchohrdel a Dobšic odbočíte do Sedlešovic a umostu pes Dyji se napojíte na červenou stezku, Moravskou vinnou. Zelená značka tu končí.
Nyní máte dvě možnosti. Po červené značce se dostanete přímo do středu znojma. Projíždíte obrvoským areálem kláštera Louka, který právě kvůli své rozlehlosti marně čeká na své využití. Parkem dojedete až na místo, kde červená stezka Moravská vinná, procházející celou jižní Moravou a spojující Znojmo s Uherským Hradištěm, začíná. Zde také začíná krátký úsek zelené stezky, procházející Národním parkem Podyjí a napojující se u hranic jižně od Znojma opět na červenou.
Po této zelené stezce pojedete městskými ulicemi, potom sjedete prudkým sjezdem do údolí, abyste tutéž výšku opět vystoupali na Hradiště. Kromě prohlídky zbytků velkomoravského hradiště se tu můžete krásným výhledem rozloučit se Znojmem.
Za chvíli již přejedete hranici Národního parku Padyjí, kde je třeba dodržovat návštěvní řád a používat vyznačené cesty. Jeďte raději pomalu a vychutnejte si výhledy na meandrující řeku Dyji.
Železnou bránou nad vinicí Šobes projedete bez problémů. K vinice se spouštějte opatrně, nebo kolo raději veďte. Přímo mezi vinicemi je možné si vybrat z bohaté nabídky vín.
Vraťme se ale do Znojma a projedem si červenou stezku od jejího počátku. Ze středu města projedeme klášterem Louka a Sedlešovicemi.
Přes Konice, Popice a Havraníky dorazíme do významné vinařské obce Šatov. Celou vesnicí projedem k několika vojenským bunkrům, v jednom z nich je nyní muzeum opevnění.
Po červené stezce projedem po polní cestě k nádraží. Od nádraží využijeme bývalou silnici pohraniční stáže, takzvanou signálku. Přes Dyjákovičky dorazíme do největší vinařské obce Znojemska - Vrbovice.
Nejkrásnější vinné sklepy jsou bohužel v uličkách kolem hlavní silnice, takže k jejich prohlídce si musíte zajet tak a zpět. Potom můžete pokračovat Načerace, Derflice, Strachotice a Micmanice do Slupi.
Tady se několikrát potkáte s Mlýnskou strouhou. Byla odvedena z Dyje, aby poháněla zdejší mlýny. Právě ve Slupi máte možnost se v muzeu mlynářství dozvědět více.

Zajímavá místa

Moravský Krumlov
Vznikl na ostrohu obtékaném příčkou Rokytnou. Poprvé je připomínán v roce 1240, o dvacet let později byl povýšen Přemyslem Otakarem II. na město. Nejkrásnější pohled na Moravský Krumlov je od poutního kostela sv. Floriána, který se tyčí na skále nad městem. Návštěvníky nejvíce přitahuje Slovanská epopej secesního malíže Alfonse Muchy, která je instalována v renesančním zámku s arkádovým dvorem. Jedná se o klekci dvaceti obřích pláten, na kterých jsou zachyceny dějiny českého a dalších slovanských národů. Město nabízí k prohlídce mnoho dalšíchzajímavých památek a přírodních krás v nejbližším okolí

Nový Šandorf
Ulička Modré sklepy nabízí skutečně 'modrou' podívanou a tvoří ji 186 sklepů vyhloubených v pískovcové skále

Šatov
V obci je řada stavebních památek, mezi kterými je raritou Malovaný sklep, který vymaloval při svíčce jednoruký naivní malíř

Vedrovice
Při vjezdu do obce jistě nepřehlédnete zajímavou 'větrnou elektrárnu' - jedná se o technickou památku - tzv. Halladayovu turbínu, kterých je v republice pouze několik kusů

Slup
Patří nesporně mezi památkově hodnotné obce. Najdete tu vodní mlýn, původně ze 16. století, přestavěný v pozdní renesanci, ve kterém můžete zhlédnout expozici vývoje mlynářství

Hrušovany nad Jevišovkou
Nedaleko náměstí si projděte zajímavé sklepní 'náměstíčko'. Rovněž kousek od středu města najdete empírový zámek na návrší z roku 1669 a nedaleko zámeček Emin Dvůr v katastru oce Šanov.

Služby
Vedrovice - přímo na návsi najdete pohostinství U Břínků, kde si můžete dát teplé jídlo každodenně od 11 do 22 hodin

Miroslav -v Kostelní ulici najdete stylovou vinárnu U kněžny Miroslavy

Práče -v 'socialisticky' nevzhledném objektu kulturního domu najdete překvapivě příjemnou restauraci

Lechovice - ukazatel na stezce vás upozorní na vinotéku, která je otevřena od pondělí do pátku od 7:30 do 15:30 hodin a která nabízí i ochutnávky z výběru jakostních vín a možnost posezení ve sklípku pro skupiny. Hned vedle vinotéky je rodinná restaurace, v Lechovicích je také sklepní vinárna Weiss

Suchohrdly - stylový vinný sklep pro pětadvacet osob najdete u silnice uprostřed obce. Nabízí ochutnávku regionálních vín, kromě toho na přání můžete mít teplou a studenou kuchyni či živou hudbu

Znojmo - vinotéka Alfra - Fr. Všetečka Rooseveltova 41, 669 02 Znojmo, tel: 515 224 014
Příjemné posezení v gotickém sklepení pro čtyřicet osob nabízí bar a vinárna U legionáře přímo na nám. TGM 12. Vinotéka vinných sklepů Lechovice,, Dolní Česká 25, 669 02 Znojmo, tel 515 271 209, 606 928 219, fax: 515 271 209. Znovín Znojmo nabízí svoje produkty ve specializovaných prodejnách v Horní České 2 a také přímo ve zdech Znojemského hradu - zde ovšem pouze v prázdninových měsících v úterý až neděli do 10 do 18 hodin.

Šatov - Malý sklep, Sklepní ulice, 627 22 Šatov, tel: 602 561 546, kromě sklepa pro 25 osob můžete využít i 4 dvoulůžkové pokoje. Moravský sklípek 672 22 Štatov, tel: 515 232 218, otevírací doba: denně mimo pondělí 11:30 - 22:00.

Chvalovice - bílý sklep rodiny Adámkovy - ochutnávka vín, možnost přenocovat, 669 02 Chvalovice 33, tel: 515 230 144. Vinařství Vaněk, sklep Chvalovice, Vrbovec 257, tel: 515 230 179, 603 324 194. Vinium - specializovaná prodejna vinařských potřeb a vína, 669 02 Chvalovice, tel: 515 230 074, 515 230 145, otevírací doba: pondělí až pátek 7 - 17, sobota 7 - 13:30 hodin.

Vrbovec -nejstarší šlechtitelské pracoviště pro vinnou révu ve střední Evropě (komentované degustace odrůdových, lahvových a archivních vín, pronájem degustační místnosti do 50 osob, sbírka odrůd révy vinné). Rezervace nutná předem. Ampelos, šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, a.s. 671 24 Vrbovec 274, tel: 515 230 103, 608 955 272, e-mail: ampelos@iol.cz nebo info na www.ampelos.cz

Jaroslavice -tradiční jihomoravský sklípek s posezením v klidném prostředí. K jídlu a pití může zasednout až 40 osob. Možnost ubytovat se v pokojích s vlastním příslušenstvím. Kapacita je osm lůžek. V blízkém lomu a řece Dyji se dá vykoupat. Vinný sklep Nad Lomem Krhovice, 671 28 Jaroslavice, tel 604 847 171, 515 234 873, fax 515 234 873.

Technické parametry trasy
Znojemská vinařská stezka je svými 240 kilometry nejdelší stezkou Moravských vinařských stezek. Zeleně značená Znojemská trasa je dlouhá 170 km, úsek červeně značené Moravské vinné stezky Znojemskou vinařskou oblastí je dlouhý 70 km. Obě trasy spojují celkem 55 obcí. Nejvyšším bodem je obec Podmolí nad kaňonem ředy Dyje - 420 m.n.m., nejníže položena je cesta kolem řeky Dyje mezi Dyjákovicemi a Drnholcem. Velká většina trasy je vedena po klidných silnicích a cestách s pevným povrchem, asi 10 % trasy vede po silnicích druhé a třetí třídy s vyšší frekvencí dopravy. Na několika místech se setkáte se špatně sjízdným povrchem.

Nástupní místa
Svoje kolo můžete dopravit do stanice Moravský Krumlov, což například z Brna zabere hodinu. Dále můžete o několik zastávek a o 20 později vystoupit v Dolenicích nebo dojet až do Hrušovan nad Jevišovkou. Odtut můžete na kole vyrazit směrem na Znojmo buď po zelené Znojemnské stezce, nebo po červené Moravské vinné kolem řeky Dyje. Také můžete dojet až do Znojma vlakem a začít putování jeho prohlídkou. Ze Znojma máte opět několik možností - po zelené Znojemnské stezce na Hrušovany nebo na Moravský Krumlov. Po červené Moravské vinné dojedete také do Hrušovan a tuto cestu si můžete ještě zpestřit projížďkou po zelené Znojemnské stezce přes Národní park Podyjí.

Na co dát pozor
Skupiny s dětmi a méně zkušení cyklisté by se iměl dát pozor zejména při přejíždění velmi frekventované státní silnice č. 53 z Pohořelic do Znojma. Tuto silnici budete křížit několikrát - v Branišovicích, mezi Damnicemi a Miroslaví, v Lechovicích a poblíž Znojma u obce Dyje. S rušnějším provozem je také třeba počítat při návštěvě větších měst, především ve znojmě. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat jízdě v přírodních úsecích - v Mikulovickém lese mezi obcemi Višňové a Horní Dunajovicemi, dále v lese Purkrábka mezi Těšwticemi a Kuchařovicemi. Při cestě přes vinici Šobes v Národním parku Podyjí doporučujeme kolo raději vést, a to jak při cestě nahoru, tak i dolů. Je tu skutečně prudký kopec s nepříliš sjízdným povrchem.

Značení trasy
Znojemské vinařské stezky jsou značeny žlutými tabulkami s logem vinařských stezek v zelené barvě. Červeným logem značená Moravská vinná stezka vede západo-východním směrem kolem státní hranice a ředy Dyje a setkává se se zelenou trasou na třech místech. Oblastí procházejí další cyklotrasy značené čísly 5006, 5009, 5008, 5007, 5001, 48 - Greenways Praha-Vídeň a 4 - Cyklostezka Brno-Vídeň a Jantarová stezka.

PRŮBĚH CYKLOTRASY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: uživatel č. 276 org. 2, 06.12.2008 v 18:04 hodin