Historický vývoj obce Horní Radechová [ Historie (archivní dokument) ]

- První písemná zpráva o obci Horní Radechová pochází z roku 1402, kdy obec byla povinna platit kaplanovi z Náchoda za sloužení mší.
- V roce 1560 již měla obec 48 čísel popisných, vesměs rolnické usedlosti. Obyvatelé se živili především zemědělstvím a tkalcovstvím. V roce 1811 byla započata stavba školy a v září 1812 bylo zahájeno školní vyučování. Prvním učitelem byl jmenován Josef Vepřek.
- V roce 1843 vzrostl počet čísel popisných na 108. V tomtéž roce zakoupil rychtář Antonín Zima nový zvon o váze 135 liber anglických.
- V roce 1848 byla vyhlášena konstituce, která zmírnila povinnosti poddaných vůči vrchnosti, byla zrušena robota a bývalí robotníci mohli více času věnovat svým polím. Touto změnou nastal i příznivější obrat v polním hospodářství.
- V roce 1849 došlo ke sdružení obcí Horní Rybníky, Dolní Rybníky a Horní Radechová, čímž se zvýšil počet obyvatel a tak v nově sestavené obci bylo 115 voličů a dne 31. srpna se konaly první volby.
- Roku 1884 byl založen na ustavující schůzi Hasičský sbor, téhož roku byla i zakoupena stříkačka a zřízena vodní nádrž.
- V roce 1890 měla obec celkem 162 domů, 225 rodin a 1158 obyvatel.
- V roce 1910 byla zkolaudována nová silnice z Dolní Radechové přes Horní Radechovou do Červeného Kostelce.
- V roce 1912 byla ustanovena tělocvičná jednota Orel a na podzim téhož roku proběhla ustavující schůze tělocvičné jednoty Sokol.
- V červenci 1914 byla vyhlášena mobilizace a do války museli odejít všichni muži od 18 do 50 let. V letech války musela obec dodávat nuceným prodejem obilí do obilního ústavu, nedostatek potravin způsobil zavedení lístkového prodeje.
Úřady rovněž prováděly rekvírování dobytka, slámy, brambor ale i mosazných předmětů z domácností. Zrekvírován byl i zvon z místní kaple.
Umíralo více lidí než se rodilo dětí, obec musela odvádět stále potraviny pro zásobování vojska, škola po odvedení řídícího učitele na vojnu musela omezit vyučování.
- 29. října 1918 se vznikem Československého státu došlo i ke změnám v obecní samosprávě.
- V roce 1920 se rozrostl Hasičský sbor na 67 členů, tělocvičná jednota Sokol odevzdala pušky, které měla na výcvik mužstva. Obec splácela dluh na výstavbu silnice, který byl rozepsán i na čísla popisná. Po roce 1921 se zlepšily podmínky pro obchodování a zásobování obyvatelstva a byla založena obecní knihovna.
- Dne 24. dubna 1922 byla zahájena autobusová doprava obcí, autobus jezdil 2 x denně z Náchoda do Červeného Kostelce.
- Koncem prosince byly v celé obci zavedeny jednotné tabulky popisných čísel, které si každý majitel musel uhradit.
- V roce 1928 byl zaměstnán obecní strážník a započalo se s elektrifikací obce, v roce 1930 byla zahájena telefonizace.
- V roce 1931 měla tělocvičná jednota Sokol 39 členů a pořádala 6 divadelních představení a 4 dětské besídky.
- V roce 1934 hasičský sbor zakoupil novou motorovou stříkačku, tato byla mu slavnostně předána v květnu při příležitosti padesátiletého tvrání sboru. V témže roce obec vystavěla chudobinec, na stavbě pracovala většina nezaměstnaných.
V důsledku obav z budoucí války byl založen fond na obranu státu, obec odevzdala 2000,- Kč na výstavbu opevnění.
- V březnu 1939 došlo k obsazení Čech a Moravy německými vojsky a byl vyhlášen protektorát a to se dotklo významně i dalšího života v obci. V roce 1942 musel být odevzdán i zvon z kaple a také zvon ze zvonice na Slavíkově, pořádaly se sbírky starého železa a sbírky na německý Červený kříž.
- V roce 1943 byla zrušena funkce obecního ponocného a odmontováno a odvezeno veřejné osvětlení.
- Po válce až do současnosti obec prodělala další změny, které jsou již zachyceny v nové kronice obce.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 30.08.2004 v 09:22 hodin