Výlet Nový Jičín - Rusava [ Turistický produkt ]

Katolický kostel, Rusava
Výlet Nový Jičín - Rusava (56 km)

Z Nového Jičína se vydáme do cíle našeho výletu, do obce Rusava.

Valašská obec Rusava leží v srdci Hostýnských vrchů, jejichž nejznámějším místem je vrch Svatý Hostýn, nejnavštěvovanější mariánské poutní místo na Moravě a nejpamátnější místo po Velehradě.

První písemné zmínky o Rusavě pochází od knížete Jana z Rottálu, který v polovině 17. století vydal zakládací listinu osady. Původními obyvateli byli Valaši, jejichž tvrdý život se snažil změnit etnograf a evangelický farář D. Sloboda. Poklidnou dědinu s bohatou a vzácnou květenou si zamilovaly význačné osobnosti kulturního života jako spisovatel Fr. Táborský, malíři Ad. Kašpar, Fr. Ondrušek a L. Schneiderka.
Dnes má obec Rusava 600 obyvatel, v katastru obce je na 600 rekreačních chat a 10 větších rekreačních zařízení s celoročním provozem a kompletními službami v oblasti turistického ruchu.

Okolní kopce dosahují výšky od 400 do 736m nadmořské výšky - vrch Svatý Hostýn. Klidná obec a její okolí jsou vhodné pro milovníky přírody, klidu a sportovní turistiky v letním i zimním období s výbornými podmínkami pro běžecké i sjezdové lyžování. Zdejší ovzduší je přirovnáváno k ovzduší Vysokých Tater a lékaři doporučováno k pobytu pro pacienty astmatiky. Mezi rekreační vybavenosti obce patří přírodní koupaliště se solárním ohřevem vody, vodní plochy ke koupání a rybaření, kempinková stanoviště, fotbalové a tenisové hřiště, v zimě lyžařský vlek s umělým osvětlením.

Návštěvníci obce mohou dále navštívit vrch Svatý Hostýn, zříceninu hradu Křídlo, jeskyňku Čechřinku a muzeum obce.

Ve výstavní síni muzea je možno zhlédnout výtvarná díla od malířů - A. Kašpara, J. Kobzáně, F. Ondrůšky, L. Schneiderky, M. Gardavské, S. Stanovského, M. Makovské.
Další část muzea věnovaná lidové kultuře a umění představuje nástroje na domácí výrobu a zpracování textilu, vyšívačské umění, valašské kroje, obrázky na skle, vybavení domácnosti dřevěným nábytkem, zemědělské nářadí a další dřevařské výrobky, které patřily k životu rusavského lidu.
Muzeum Rusava - památník obce se snaží předložit veřejnosti obraz dějin a kultury obce. Vystavené exponáty se nachází v budově Obecního úřadu.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistický produkt
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 08.09.2006 v 08:49 hodin