Uprostřed Lovětínské rokle [ Ulice nebo jiné místopisné označení ]

U Lovětínské rokle

V rokli žije velmi vzácný mlok skvrnitý. Je to v ČR silně ohrožený druh. Má černožluté zbarvení, čímž dává najevo, že je jedovatý. Všechna zvířata, která mají žlutočerné zbarvení, mají jed,a tímto zbarvením upozorňují ostatní živočichy, aby je nelovili. Mloci žijí v rokli celý rok, ale protože to jsou živočichové noční, tak je běžně zahlédnout nemůžeme. Povede se to občas na podzim během dne, když je vlhko a na zemi mokré listí. Typický noční zvuk této rokle je houkání výra velkého, který tady hnízdí.

Jeho houkání je docela strašidelné. Většina z nás si sovy spojuje s výborným zrakem právě proto, že dokážou vidět ve tmě. Sova vidí stokrát lépe než člověk! Takže brýle, které má nasazené v některých pohádkách, potřebuje určitě méně než my lidé. Možná ale nevíte, že dokonalým sovím očím se vyrovná i soví sluch. Sova totiž dokáže perfektně určit, odkud přesně zvuk vychází. Sovy mají také výjimečně měkké peří, takže jejich let je téměř neslyšný.

Víte, jaké neobyčejné schopnosti ještě výr má?
Může otáčet hlavou mnohem více než my. Otočí ji skoro úplně do kolečka, tedy o 360°. Potřebuje se totiž rozhlížet a zároveň se u toho skoro nehýbat, aby nevyplašil svou kořist.

Tipněte si, jaké „nej“ patří k výrovi?
Výr velký je největší evropská sova. Určitě jste ho už někdy viděli v zoo nebo při předvádění dravců. Je opravdu veliký.

Kolik si myslíte, že výr asi tak váží?

Je to pouze 2,5 až 3 kg! Jeho tělo je celkem drobné. Tu velikou hmotu vlastně dělá jen ohromně načechrané peří. A ještě jedna zajímavost: výr dokáže ulovit kořist velkou jako je on sám.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

AKTUALIZACE: správce systému (Mikroregion Podhůří Železných hor) org. 127, 05.07.2022 v 13:48 hodin