Jeseníky [ Hory nebo pohoří ]

Naučná stezka Bílá Opava
Jeseníky zahrnují oblast Hrubého a Nízkého Jeseníku, Rychlebských hor, Králického Sněžníku a území Zlatohorské a Hanušovické vrchoviny. Dominantou je Hrubý Jeseník s nejvyššími vrcholy Pradědu (1492) a Vysokou holí (1464).

Chráněná krajinná oblast o rozloze 740 km2 zaujímá téměř celé území Hrubého Jeseníku. Rozsáhlé horské území s hlubokými lesními komplexy je dnes pokryto většinou druhotnými smrkovými lesy. Původní převážně bukojedlové porosty se dnes vyskytují v ojedinělých lokalitách, které jsou většinou chráněnými přírodními rezervacemi. Horní hranice lesa dosahuje až 1300 m, vyšší polohy zaujímají horské louky.

Vhodné klimatické podmínky umožnily vznik rašelinišť se svéráznou květenou. Největší severomoravské rašeliniště se spoustou jezírek se nachází v přírodní rezervaci Rejvíz; přístupné pouze v letní sezóně.

Z dalších přírodních rezervací jsou pozoruhodné:

Velká Kotlina
- mohutným ledovcem vytvořený kotel s bohatou horskou květenou. Je nejcennějším chráněným územím severní Moravy.

Petrovy kameny
- zbytky vrcholových skalisek.

Šerák - Keprník
- nejstarší jesenická rezervace s pralesovými porosty na rašelinách. Navštěvovaná z center turistického ruchu na Ramzové i na Červenohorském sedle.


Na podnebí má vliv nadmořská výška a orientace svahů proti převažujícím západním větrům. Typická je velká proměnlivost počasí.

Pro Hrubý Jeseník i podhůří je charakteristická dlouhá zima s dostatkem sněhu, poskytující ideální podmínky pro zimní sporty.

Nejnavštěvovanějšími středisky jsou Červenohorské sedlo, Ramzová, Ovčárna, Karlov i Malá Morávka.

Horské klima a četnost pramenů vytvořily příznivé podmínky pro vznik lázní z nichž nejmalebnější je Karlova Studánka ležící na úpatí masivu Hrubého Jeseníku. Dalšími jsou pak Lázně Jeseník patřící k nejmodernějším ve střední Evropě, Lázně Lipová a Velké Losiny.

Celý masiv zůstal v takovém stavu v jakém se dnes nenachází žádný podobný v západní Evropě. Není přesycen cizineckým ruchem, je ideálním prostředím pro zimní i letní sporty a pobyty.

Přijďte se přesvědčit sami.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Hory nebo pohoří
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 13.09.2006 v 07:30 hodin