Historie obce Zděchov [ Historie (archivní dokument) ]

Osídlení obce bylo dílem pasekářské činnosti ze sousední vsi Hovězí. Osídlení vznikalo v průběhu 18. století. Nejstarší písemná zmínka o obci pochází z roku 1623, kdy se Zděchov zavázal s ostatními obcemi Vsetínského panství, že nepozvednou zbraně proti císaři a církvi.

Obyvatelé se zúčastnili valašských povstání za 30. války. V průběhu povstání bylo několik usedlíků zabito a popraveno a polovina obce byla vypálená. V roce 1663 byla postižena vpádem Tatarů a v roce 1706 a 1707 obec 11x vyplenili Kuruci. Při těchto vpádech bylo mnoho obyvatel zabito, odvlečeno a stavení vypáleno. V průběhu 100 let se vedly spory se sousední obcí Hovězí o pastviny a javořiny.

Několik mužů bojovalo v 1, světové válce, kde také mnozí padli. Ve 2. světové válce v obci pobývali místní partyzáni. Po válce se mnoho občanů odstěhovalo do pohraničí. Zděchov býval zemědělskou vsí. Chovalo se hojně skotu a bravu. V 18. a 19. století se obyvatelé živili také domácími pracemi a výrobami. Známá byla výroba čepů. V polovině 19. století se značná část obyvatel odstěhovala do zámoří. Také na počátku 20. století se část obyvatel přemístila za prací do Ameriky.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.zdechov.cz

AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 17.03.2010 v 12:33 hodin