Morový sloup [ Socha, sousoší nebo plastika ]

Morový sloup
Morový sloup se nachází nedaleko od silničního mostu přes řeku Moravici v zahrádce u plotu mezi domy č. 19 a č. 213. Rok, ve kterém byl na paměť moru postaven, není znám. Svým tvarem připomíná spíše "boží muka", nemůže se rovnat okázalým barokním sloupům, které bývají bohatě zdobené plastikami tak, jak je známe z náměstí zámožných měst.
V jeho horní části se v malých výklencích nacházejí 4 plechové tabulky o rozměrech 25 x 33 cm. Na třech tabulích se nacházejí malby s biblickými výjevy:
Kristus se modlí na hoře Olivetské, Ukřižování Krista na Kalvárii, Sedm nebožtíků leží v umrlčí komoře. Čtvrtá uvádí text : "Památka moru v r. 1815 a 1816 na Moravě a ve Slezsku" (Podle farní matriky však v uvedených letech na Podolí na následky epidemie cholery a moru nikdo nezemřel). Na zadní straně této tabule jsou údaje o opravách sloupu: v roce 1877 jej obnovil Jakub Kavik, v roce 1911 Valentin Brückner, v roce 1923 Vilém Majíček (Mojczek), v roce 1960 Gebauerovi a naposled v roce 1995 plechové tabulky restauroval akademický malíř a restaurátor Vladimír Terš. Na sloup byly umístěny kopie, originály jsou umístěny v městském muzeu.
Morový sloup

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Markéta Polášková (Beskydy-Valašsko, racr) org. 56, 01.04.2004 v 11:30 hodin