Zámek Bílá Lhota [ Zámek ]

Zámek Bílá Lhota
Podle dochvaných materiálů je v historických pramenech od roku 1437 uváděna tvrz v Bílé Lhotě. Tvrz se později několikrát uvádí v 15. i 16. století. Majitelé se až do počátku 18. století velmi rychle střídali. V roce 1720 koupil statek s tvrzí Markvart Hochberg z Hennersdorfu. Asi ve 40. letech 18. století přestavěli Hochbergové tvrz na barokní zámek. O přestavbě není známo nic bližšího. V 1. polovině 19. stol. na zámku pobýval německý hudební skladatel Konradin Kreutzer.

Jan Vojtěch Speil z Ostheimu, který byl majitelem zámku od roku 1792, založil u zámku park v anglickém stylu. Tento park se zásluhou Quida Riedla změnil po roce 1926 ve významný dendrologický park s mnoha druhy listnatých, jehličnatých a stále zelených dřevin ze severní Ameriky, Japonska, Číny, Malé Asie a dalších zemí.


Dnešní podoba zámku je z počátku 19. století. Jedná se o jednoduchou jednopatrovou budovu se čtyřmi křídly a malým nádvořím. Interiéry zámku nepřístupné.

Od roku 1965 budoval Vlastivědný ústav v Olomouci v parku oblastní arboretum. Arboretum v Bílé Lhotě se svojí ojedinělou sbírkou dřevin a samotná obec Bílá Lhota má své nezastupitelné místo v mikroregionu bouzovska a litovelska. Arboretum je v blízkosti hradu Bouzov, jeskyní Javoříčko a Mladeč.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Zámek Bílá Lhota
Bílá Lhota
783 32 Bílá Lhota
Česko (CZ)

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.pamatky.com

Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 04.02.2004 v 13:31 hodin