Bystřický zámek [ Zámek ]

Městská policie, Bystřice pod Hostýnem
V první polovině 15. století založili páni z Tvorkova bystřickou tvrz. Ta se stala předzámčím pozdějšího renesančního zámku, který se po řadu let postupně dostavoval. Roku 1594 jej poškodil požár a obnovu prováděl roku 1616 Václav Bítovský se svou ženou Bohunkou z Víckova, což připomínají jejich erby nad vstupní branou. V 2. polovině 18. století poničil další požár předzámčí. Později se zámek opravoval ještě dvakrát. Zdobí jej malby Jana Svitáka z roku 1805 a Hanuše Schwaigera z konce 19. století. V letních měsících se zde konají výstavy a koncerty vážné hudby. Za zámkem se nachází rozsáhlý park s pomníkem polního maršála Loudona.

Kulatý sál- kdysi zde byly přijímány vzácné návštěvy. Nyní slouží tento sál ke kulturním účelům, konají se zde koncerty vážné hudby a vernisáže výstav

Sluneční hodiny - jsou dílem malíře Hanuše Schwaigra. Malba pochází z počátku 20. století a byla provedena na přání majitele zámku, barona Loudona

Majitel/Uživatel:
Město Bystřice pod Hostýnem.

Expozice:
Enteriéry přízemí a 1. patra jako výstavní prostory soudobého umění, sál s romantickou malířskou výzdobou J. Svitáka v podobě egyptské krajiny, Bystřická kamenina a keramika, Dílem a životem Vojmíra Vokolka.

Zajímavost:
V parku socha generála Gideona Laudona.

Otevřeno:
květen až září denně mimo Po 8-16 hod

Prohlídka:
S průvodcem 50 min.

Vstupné:
-dospělí: 10,- Kč
-děti: 5,- Kč

Služby:
Rezervace prohlídek, prodej suvenýrů.

Kultura:
Výstavy - průce mladých výtvarníků a žáků ZUŠ (duben, květen), obrazy F. Langa (červen), obrazy R. Fily (červenec), Biblické výjevy - grafika (srpen), Pražští výtvarníci (září), obrazy K. Bubílka (říjen). Jiné - Bystřické zámecké slavnosti - cyklus koncertů (1. - 7.7.), Výročí osvobození kraje od vpádu tatarských vojsk - rytířské souboje v zámeckém parku (30. nebo 31.8.)

Literatura:
Kamenný klíč HRADY, ZÁMKY a ostatní zpřístupněné památky
Čechy, Morava a Slezsko
Kateřina Součková
Roman Abušinov

KONTAKTNÍ ADRESA:

Zámek Bystřice pod Hostýnem
Pod platany 1
768 61 Bystřice pod Hostýnem
Česko (CZ)
Zámek, Bystřice pod Hostýnem

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 25.09.2021 v 08:45 hodin